Kérdése van? Hívjon minket! +3612465524

Főoldal

Kazak szőnyeg ismertetése és gondozása

szőnyeg
Kazak szőnyeg
Kézi szőnyeg
Szűrés törlése
2023.02.27 20:00
Kazak szőnyeg ismertetése és gondozása

Kazak szőnyeg ismertetése

Az afgán kazak szőnyegek Afganisztánban, az ország délnyugati és északi részén, főként a Herat és a Mazar-i-Sharif tartományokban készülnek. Ezek a szőnyegek híresek a szépségükről és a minőségükről, és az értékes keleti szőnyegek közé sorolhatóak. Az afgán kazak szőnyegnek jellemzően kemény és tartós fonala van, amelyeket gyapjúból készítenek. Ezek a szőnyegek kézi csomózással készülnek, és a hagyományos szőnyeg készítési technikát használnak. Az kazak szőnyegek általában erős, élénk színekkel rendelkeznek, például piros, sárga, kék és zöld árnyalatokkal, amelyek gyakran szimbolikus jelentéssel bírnak. A szőnyegek mintái között általában geometriai formák találhatók. Az afgán kazak szőnyegek nagyon népszerűek az egész világon, és gyakran vásárolják őket azok, akik szeretik az exotikus keleti kultúrákat és a kézzel készített termékeket.

A Kazak szőnyeg készítése

Kazah keleti szőnyegek hagyományos kézi csomózással készülnek, olyan technikával, amelyet évszázadok óta használnak. A folyamat jellemzően a következő lépésekből áll:

 1. Tervezés és színválasztás: Egy tervező készíti el a szőnyeg mintáját, színsémáját és a méretét egy milliméterpapírra. A színeket gondosan választják ki. A szőnyeg megjelenése alapulhat hagyományos mintákon, vagy a modern lakberendezésnek megfelelően.
 2. A gyapjú kiválasztása és előkészítése: A helyi birkáktól származó kiváló minőségű gyapjút kiválasztják és megtisztítják, hogy eltávolítsák szennyeződéseket. A gyapjút ezután fonallá fonják, amely készen áll a festésre.
 3. Festés: A fonalat természetes növényi festékekkel festik amelyet a természetből nyernek ki. A színeket gondosan választják, hogy megfeleljenek a kívánt mintának, és a generációkon át öröklődő csomózási technikát alkalmazzák.
 4. Szövés: A szőnyeg tényleges csomózása a szövőszék létrehozásával kezdődik. A szövőmester a felvetőfonalat a szövőszékhez köti, és elkezdi a szálak csomózását egy meghatározott minta szerint. Ez a folyamat a szőnyeg méretétől és összetettségétől függően több hónapig vagy akár évekig is eltarthat.
 5. Befejezés: A szövés befejezése után a szőnyeget leveszik a szövőszékről, és gondosan megvizsgálják. A szálak végéit megkötik és levágják, ezeket nevezzük rojtnak. A szőnyeget megfelelő vastagságúra nyírják.
 6. Utolsó simítások: Ezt követően a szőnyeget négyszer kimossák, hogy eltávolítsák a felesleges festéket és megpuhítsák a gyapjút. Majd napokig hagyják száradni a tűző napon.

Összességében a kazah keleti szőnyegek készítése rendkívül szakképzett és időigényes folyamat, amely tapasztalt szövők és kézművesek szakértelmét igényli. Az eredmény egy gyönyörű, kiváló minőségű szőnyeg, amely egyszerre funkcionális és dekoratív.

 A Kazak keleti szőnyeg tisztítása

A keleti szőnyegek, beleértve az afgán kazak szőnyegeket is, általában nagyon értékesek és érzékenyek, így nagyon fontos, hogy óvatosan tisztítsuk és ápoljuk őket. Itt van néhány tipp, amit érdemes követni a kazak szőnyeg tisztítása során:

 1. Első lépésként alaposan portalanítsa le a szőnyeget, hogy eltávolítsa a port és a piszkot.
 2. Ha a szőnyeg csak enyhén szennyezett, akkor használhatja a porszívót a további tisztításhoz. Ügyeljen arra, hogy olyan porszívót használjon, amelynek nincs erős szívóereje, és a szőnyeg szálainak irányában csak.
 3. Ha a szőnyeg erősen szennyezett, akkor javasoljuk, hogy hívjon szakembert a szőnyegtisztításhoz, különösen, mert mindegyik keleti szőnyeg értékes.
 4. Ha úgy dönt, hogy otthon tisztítja a szőnyeget, akkor alkalmazhat szőnyegtisztító oldatot, amelyet szaküzletben is vásárolhat. A szőnyegtisztító oldatát fel kell hordani a szőnyeg felszínére, majd szivacs vagy puha rongy segítségével óvatosan kell tisztítani a szőnyeget.
 5. Ezután mossa le a szőnyeget tiszta vizes ronggyal, hogy eltávolítsa a szőnyeg tisztítószerének maradványait.
 6. Végül hagyja, hogy a szőnyeg teljesen megszáradjon, mielőtt újra használná.

 

Fontos megjegyezni, hogy az afgán kazak szőnyegek különösen értékesek, ezért ha bármilyen kétség merül fel, hogy a szőnyeg tisztítása nem sikerülhet, érdemes inkább szakemberhez fordulni.