Kérdése van? Hívjon minket! +3612465524

Főoldal

Kazak szőnyeg ismertetése és gondozása

szőnyeg
Klasszikus szőnyegek
Keleti szőnyegek
Gyapjú szőnyegek
Afgán szőnyeg
Kazak szőnyeg
kézi csomózású szőnyegek
Kézi szőnyeg
Kézzel csomózott szőnyegek
Szőnyeg tisztítás
Szőnyegáruház
szőnyeg üzlet
szőnyeg webshop
Szűrés törlése
2023.02.27 20:00
Kazak szőnyeg ismertetése és gondozása

Kazak szőnyeg ismertetése

Az afgán kazak szőnyegek Afganisztánban, az ország délnyugati és északi részén, főként a Herat és a Mazar-i-Sharif tartományokban készülnek. Ezek a szőnyegek híresek a szépségükről és a minőségükről, és az értékes keleti szőnyegek közé sorolhatóak. Az afgán kazak szőnyegnek jellemzően kemény és tartós fonala van, amelyeket gyapjúból készítenek. Ezek a szőnyegek kézi csomózással készülnek, és a hagyományos szőnyeg készítési technikát használnak. Az kazak szőnyegek általában erős, élénk színekkel rendelkeznek, például piros, sárga, kék és zöld árnyalatokkal, amelyek gyakran szimbolikus jelentéssel bírnak. A szőnyegek mintái között általában geometriai formák találhatók. Az afgán kazak szőnyegek nagyon népszerűek az egész világon, és gyakran vásárolják őket azok, akik szeretik az exotikus keleti kultúrákat és a kézzel készített termékeket.

A Kazak szőnyeg készítése

Kazah keleti szőnyegek hagyományos kézi csomózással készülnek, olyan technikával, amelyet évszázadok óta használnak. A folyamat jellemzően a következő lépésekből áll:

 1. Tervezés és színválasztás: Egy tervező készíti el a szőnyeg mintáját, színsémáját és a méretét egy milliméterpapírra. A színeket gondosan választják ki. A szőnyeg megjelenése alapulhat hagyományos mintákon, vagy a modern lakberendezésnek megfelelően.
 2. A gyapjú kiválasztása és előkészítése: A helyi birkáktól származó kiváló minőségű gyapjút kiválasztják és megtisztítják, hogy eltávolítsák szennyeződéseket. A gyapjút ezután fonallá fonják, amely készen áll a festésre.
 3. Festés: A fonalat természetes növényi festékekkel festik amelyet a természetből nyernek ki. A színeket gondosan választják, hogy megfeleljenek a kívánt mintának, és a generációkon át öröklődő csomózási technikát alkalmazzák.
 4. Szövés: A szőnyeg tényleges csomózása a szövőszék létrehozásával kezdődik. A szövőmester a felvetőfonalat a szövőszékhez köti, és elkezdi a szálak csomózását egy meghatározott minta szerint. Ez a folyamat a szőnyeg méretétől és összetettségétől függően több hónapig vagy akár évekig is eltarthat.
 5. Befejezés: A szövés befejezése után a szőnyeget leveszik a szövőszékről, és gondosan megvizsgálják. A szálak végéit megkötik és levágják, ezeket nevezzük rojtnak. A szőnyeget megfelelő vastagságúra nyírják.
 6. Utolsó simítások: Ezt követően a szőnyeget négyszer kimossák, hogy eltávolítsák a felesleges festéket és megpuhítsák a gyapjút. Majd napokig hagyják száradni a tűző napon.

Összességében a kazah keleti szőnyegek készítése rendkívül szakképzett és időigényes folyamat, amely tapasztalt szövők és kézművesek szakértelmét igényli. Az eredmény egy gyönyörű, kiváló minőségű szőnyeg, amely egyszerre funkcionális és dekoratív.

 A Kazak keleti szőnyeg tisztítása

A keleti szőnyegek, beleértve az afgán kazak szőnyegeket is, általában nagyon értékesek és érzékenyek, így nagyon fontos, hogy óvatosan tisztítsuk és ápoljuk őket. Itt van néhány tipp, amit érdemes követni a kazak szőnyeg tisztítása során:

 1. Első lépésként alaposan portalanítsa le a szőnyeget, hogy eltávolítsa a port és a piszkot.
 2. Ha a szőnyeg csak enyhén szennyezett, akkor használhatja a porszívót a további tisztításhoz. Ügyeljen arra, hogy olyan porszívót használjon, amelynek nincs erős szívóereje, és a szőnyeg szálainak irányában csak.
 3. Ha a szőnyeg erősen szennyezett, akkor javasoljuk, hogy hívjon szakembert a szőnyegtisztításhoz, különösen, mert mindegyik keleti szőnyeg értékes.
 4. Ha úgy dönt, hogy otthon tisztítja a szőnyeget, akkor alkalmazhat szőnyegtisztító oldatot, amelyet szaküzletben is vásárolhat. A szőnyegtisztító oldatát fel kell hordani a szőnyeg felszínére, majd szivacs vagy puha rongy segítségével óvatosan kell tisztítani a szőnyeget.
 5. Ezután mossa le a szőnyeget tiszta vizes ronggyal, hogy eltávolítsa a szőnyeg tisztítószerének maradványait.
 6. Végül hagyja, hogy a szőnyeg teljesen megszáradjon, mielőtt újra használná.

 

Fontos megjegyezni, hogy az afgán kazak szőnyegek különösen értékesek, ezért ha bármilyen kétség merül fel, hogy a szőnyeg tisztítása nem sikerülhet, érdemes inkább szakemberhez fordulni.