Kérdése van? Hívjon minket! +3612465524

Blog

Kilim szőnyeg eredete és amit érdemes tudni róla

Kilim
Kilim szőnyeg
kelim
Szűrés törlése
2023.01.11 14:10
Kilim szőnyeg eredete és amit érdemes tudni róla

Mit érdemes tudni a nomád Kilimekről!

A kilim készítése során, a szövés technikát alkalmazzák. Nem tartalmaz csomókat, ezáltal vékonyabb a Kilim. A kilim elkészítése gyorsabb, mint egy kézi csomózású szőnyeg. Természetesen tartósságra megfelel egy keleti szőnyegéhez. Antik hatása miatt főleg a klasszikus lakberendezés szerelmesei szeretik. Több szőnyegkészítő ország is készít kilimet. A legismertebbek az Afgán, Iráni, Török és az arab országok. Azt, hogy melyik ország készített először kilimet nem tudni pontosan. Afganisztánban sokáig a nomádok szőttek kilimet. Az első funkciója a sátraik befedése és díszítésé volt. Később a városiak is vásároltak a nomádoktól. Idővel egyre nagyobb népszerűségnek örvendett. A legtöbb kilim 100%-ig természetes anyagokat tartalmaz és minden mozzanatát emberi kéz végzi. Az iparosodott és fejlettebb országok már gépet is használnak, így gyorsabban és többet tudnak elkészíteni. A fent említett országok közül, Afganisztán még mindig csak kézi szövéssel készít kilimet.

Kelim vagy Kilim jelentése

A Kilim pontos elnevezése ismeretlen. Sokan gondolják, hogy szövött szőnyeget jelent. Afganisztánban Gelam-nak hívják a kilim szőnyeget.  Hogy mely nyelvezetben vagy országban jelent meg először a kilim szó mindenki csak találgat. Természetesen minden szőnyegkészítő ország magáénak gondolja a kilim származását. Egy kutatás szerint a kilim elnevezés a vándor nomádoktól származik.

Bárhogy is hívjuk, bárhova is terítjük a Kilimet, ami biztos, hogy az antik hatásnak köszönhetően egy visszafogott eleganciát fog sugározni a szobának.

Szőnyeg vagy kilim - Mi a különbség és mit érdemes tudni róluk?

Az egyik leggyakrabban feltett szőnyegekkel kapcsolatos kérdés, amit feltesznek nekünk, a szőnyeg és a kilim közötti különbségekre vonatkozik. A legegyszerűbben fogalmazva, a kilim egy laposan szövőtt szőnyeg, míg a "szőnyeg" kifejezést általában a kézzel csomózott szőnyegekre vonatkozik.

Mi a szőnyeg?

A legalapvetőbb meghatározás szerint a egy csomózott kelme, amelyet a lakások egy meghatározott területének lefedésére használnak. De megkülönböztethető a padlószőnyeg kifejezéstől, amelyet rendszerint, de nem kivétel nélkül a faltól falig terjedő vagy a padlóhoz rögzített filc szőnyegekre használnak. A eredetük változatos, de a szőnyegszövés módszere nagyrészt a keleti kultúrákon átível. A szőnyegeket többnyire és általánosságban a szövőszékeknek nevezett kereteken készítik.

Mi az a kilim?

A lapos szövésű szőnyegeket, kilimnek nevezik. A kifejezés elsősorban olyan típusra utal, amelyet csomózás nélkül készítenek. Mivel ezek az antik hatású szőnyegek a világ minden táján megtalálhatók, a Kilim névnek minden régióban más a kiejtése és a helyesírása. Írhatják Kilimnek vagy Kelimnek is. A Kilimek elkészítése sokkal gyorsabb, mint a csomózott szőnyegeké.

Kézi csomózású szőnyeget vagy kilimet vásároljon?

Íme 3 szempont, amit figyelembe kell vennie, amikor megpróbálja eldönteni, hogy kézi csomózású szőnyeget vagy kilimet vásároljon:

A kilimek tartósak, de nem csomózottak, hanem szövöttek. Mint ilyenek, általában nem ajánlottak étkező asztal alá való szőnyegként.  Ennek oka, hogy a székek mozgása miatt a szövés felszakadozhat. A kilimeket olyan helyiségekben érdemes teríteni, ahol nem csúszkálnak rajta állandóan a bútorok. A Kézzel csomózott szőnyegek lágyabb textúrával és vastagabb csomószálakkal rendelkeznek, mint a szövött szőnyegek így ideális választás hálószoba szőnyegként is. A kézzel csomózott szőnyegek nagyon strapabíróak, és nagyjából bárhol használhatók. Mivel ezek a szőnyegek nagyobb használatnak tudnak ellenállni ezért a nappaliba vagy előszobába egyaránt teríthetőek.

Vissza a főoldalra!