Kérdése van? Hívjon minket! +3612465524

Blog

Afgán szőnyegek

Keleti szőnyegek
Afgán szőnyeg
Kézi szőnyeg
Kézzel csomózott szőnyeg
Szűrés törlése
2023.01.12 14:16
Afgán szőnyegek

MI AZ AZ AFGÁN SZŐNYEG?

A perzsa szőnyeggel ellentétben az afgán szőnyegek nem Afganisztán városaiból veszik át névadójukat. Az afgán szőnyeg ugyanolyan hagyományt és minőséget őriznek, mint bármelyik keleti szőnyeg a piacon. Mintáik széles skálán mozognak, és minden vásárlónak az abszolút legmagasabb értéket kínálnak igen hosszú élettartamra. Igen megbízható és könnyen tisztítható szőnyegek.

Az afgán szőnyegek története

Az afgán szőnyegek olyan kézzel csomózott szőnyegek, amelyeket hagyományosan Afganisztánban készítenek. Sokukat azonban Pakisztánban élő afgán menekültek is csomóznak. Az afgán szőnyegek 2008-ban, 2013-ban és 2014-ben megnyerték a németországi Hamburgban évente megrendezett nemzetközi díjat. Az afgán szőnyegeket többnyire Észak- és Nyugat-Afganisztánban készítenek különböző törzsi csoportok, de főként türkmének. A Afgán szőnyegek közül az egyik legősibb és legjellegzetesebb az elefánttalp mintával rendelkező. A szőnyegek Afganisztán szerte kaphatók, a legtöbb szőnyeg Mazar-e Sharifban található.

Anyagok és textúra

Az afgán szőnyegeket általában két típusra lehet osztani, a türkmén szőnyegekre és a Kilim szőnyegekre. A Kilimek színei, mintázatuk és szövésük hasonlítanak a közép-ázsiai törzsi szőttesekre. Az afgán szőnyegek minősége a durva szövéstől a közepes szövésig terjedhet. Ide tartoznak az Aqchai gyapjú szőnyegek, a lapos, nem csomózott Chobi Kilimek, valamint a gyapjúból készült Ziegler szőnyegek, és a finom gyapjúból készült exkluzív Belzsik szőnyegek. A legtöbb szőnyeg elkészítése hat-tizenkét hónapig tart. Mivel ember készítette, így ha bármilyen balesett éri könnyen javítható vagy tisztítható Ez teszi az afgán szőnyegeket szinte minden szempontból egyedivé.

Szövési technikák

Ezek a masszív és tartós szőnyegek a generációkon átívelő, házi (kargai) kézműves mesterség örökségét tükrözik. Általában szövőszékeken készítik őket. A nomádok főként a sátraik díszítésére készítették, amelyekben a mai napig élnek. Gheordes csomókból állnak, azaz dupla csomózásúak. Növényi festékkel és kézzel fonott afgán gyapjúból készülnek. A legtöbb afgán szőnyegszövő nagyjából olyan szőnyegeket készít, mint amilyeneket évtizedek óta szőnek. Viszont nincs egyforma mintájú szőnyeg, inkább csak hasonlót találhatunk. Az Afgánok, kultúrájuk egyik legfontosabb részének tekintik a szőnyeg készítést.

Minták és motívumok

Az afgán szőnyegek ma a világon készült legkiválóbb szőnyegek közé tartoznak. Mindegyik egyedileg megtervezett színpalettával rendelkező művészeti alkotás. Nem lehet méretre rendelni őket, így biztosítva az egyedi szőnyegek megalkotását. Sokan egzotikusnak tartják őket a minták sokfélesége és az anyagok változatos használata miatt. A kaukázusi afgán szőnyeg különbözik a klasszikus perzsa stílustól. A világos színvilágot ötvözik a sötétebbel. Afganisztán Szovjetunió által megszállása miatt jött létre az afgán háborús szőnyegek. Általában a háború ikonikus képeit tartalmazzák a helikopterek, válogatott fegyverek és tankok tervezésén keresztül a hagyományosabb szőnyegstílus hátterében. Lenyűgöző és valósághű bepillantást nyújtanak egy háború által ostromlott művészi kultúra életébe. A Khalmohamadi szőnyegek a mélybordó színvilágot képviseli. Az szőnyeget a szín megalkotójáról nevezték el Khal Mohamadról. Az egyik legősibb motívum az elefánttalp mintájú gyapjú szőnyeg. Igen közkedvelt folytonos mintavilága miatt bárhova teríthető.

Kapható méretek

Az afgán szőnyegek eleinte csak kisebb méretekben volt kapható, mivel a nomád törzsek maguknak készítették a sátraik melegítéséhez. Manapság már szinte bármilyen méretben kapható. Nappali szőnyegként akár 200x300 méretben, folyosókon futószőnyegként 80x200 méretben. Nagyméretű szőnyegek 300x400 méretnél kezdődnek egészen 500x600 méretben.

 

Ha a hagyományos eleganciát keresi, nézze meg az afgán szőnyegek színeit és mintáit. Szinte minden dekorációhoz illeszkednek, legyen az klasszikus vagy modern. Melegséggel árasztja el a lakásunkat.