Kérdése van? Hívjon minket! +3612465524

Blog

Chobi Kilim szőnyegek

Kilim
Kilim szőnyeg
Chobi kilim
kelim
Szűrés törlése
2023.01.17 19:53
Chobi Kilim szőnyegek

Chobi Kilim szőnyegek eredete

A Chobi egy széles körben használt elnevezés, amelyet az Afganisztánból származó kézzel szövött kilimekre használnak. A szövőmesterek elvándorlása hatással volt a gyapjúból készült szőttesekre, amelyek korábban szinte kizárólag türkmén mintákon alapultak. Vörös színárnyalatú, kizárólag gyapjúból készült kilimek elnevezése Maimana kilim volt. Manapság egyre kevesebbek gyártanak Maimana kilimet. A világos színvilágú minták előállítására irányuló lakberendezési koncepciók iránti kereslet, különösen a Ziegler szőnyegek iránti kereslet jó kereskedelmi sikernek bizonyult, és egy jól elkészített, robusztus termék jött létre. 2000-es évek óta jelentős mértékben visszaesett az export Afganisztánból, és így pakisztáni kereskedőkön keresztül bonyolították le, mivel Pakisztánból könnyű volt az export. A Chobi szó a különböző írásmódokkal és fordításokkal fát jelent. A Chobi Kilimet a divat ízlésére adott válasz volt, amely a hagyományos szőnyegek merészségét kívánta átalakítani annak érdekében, hogy a modern divatipar által keresett természetes, világos színű, visszafogott és antik megjelenést adjon. A Chobi Kilim szőnyegeket tovább fejlesztették, és szövőközpontokat hoztak létre Afganisztán, Maymana tartományában. A "kilim" szó eredete nem pontosan tisztázott, és egy lapos szövésű textilre utal.

Chobi kilim előnye

A Chobi kilim számtalan előnye közül az egyik az, hogy a szerkezetéből adódóan mindkét oldala egyformán használható. A kilimek vékony szövésűek, könnyű és strapabíró jellegük miatt pedig hihetetlenül sokoldalúan felhasználhatóak. Akár faliszőnyegként falra akasztva vagy padlóra terítve, de akár bútorok kárpitozására, párnák készítésére is alkalmasak. Kézzel szőtt Chobi kilim élénk és vonzó színekben pompáznak, amelyek biztosan feldobják a teret. Tisztításuk nem igényel nagy szakértelmet. Mivel körülbelül 1 négyzetméterében 1,5 kg gyapjú, van könnyen mozdítható. Ez előnyős takarítás vagy költözés szempontjából.

Úgy, mint a keleti szőnyeg, a Chobi kilim is rengeteg méretben kapható. Nappali szőnyegként használva feldobja a szoba hangulatát és mivel világos színvilágú, kiemeli a bútorokat. Szinte bármelyik helyiségbe teríthetjük akár a gardróbba is. Böngészve az online szőnyegáruházakat rengeteg Chobi kilimet találunk különböző méretekben. Folyosókra úgynevezett futószőnyeget keressünk.