Kérdése van? Hívjon minket! +3612465524

Blog

Lakberendezés Nomád Szőnyegekkel

szőnyeg
Gyapjú szőnyegek
Nomád szőnyeg
Szűrés törlése
2023.01.20 18:20
Lakberendezés Nomád Szőnyegekkel

Lakberendezés Nomád Szőnyegekkel

A Nomád szőnyegek trendje a lakberendezésben a 20. század közepe óta virágzik. Amióta a turisták szőnyeget kezdtek hazahozni az általuk meglátogatott keleti országokból. Egy Nomád szőnyeg képes értelmet és érzelmet kölcsönözni lakásunknak. Ezek az egyedi keleti szőnyegek a felfedezés és a művészet élményét hozhatják egy egyébként semleges térbe. Az általuk képviselt világkultúrák melegséget kölcsönözhetnek a helyiségeknek. A lakástulajdonosok és a lakberendezők egy hétköznapi teret is könnyen különlegessé tehetnek a Marokkóból, Iránból, Afganisztánból és Törökországból származó tökéletlen darabokkal. A kézzel szőtt vagy csomózott szőnyegek nemcsak sokoldalúak, hanem tartósak is. Általában gyapjúból és növényi festékből készülnek.

Nomád szőnyegek: Vigye a keleti világot otthonába

Egy keleti szőnyeg akkor tekinthető nomád szőnyegnek, ha azt egy nomád törzs készítette. A nomádok általában szezonálisan egyik helyről a másikra költöznek, hogy menedéket és élelmet találjanak. A nomádok néha azért költöznek, hogy zöldebb legelőket keressenek a háziállataiknak, máskor pedig azért, hogy szezonális munkát végezzenek. Életmódjuk, utazásaik és a bejárt tájak, amelyekkel találkoznak, nagy hatással vannak a szőnyeget készítőre. A szőnyegeket általában szükségeik fedezésére készítik. Alkotásaik anyagai, színei és dizájnjai álmaikat és vágyaikat tükrözik. A szőnyegek mennyiségét az idő, valamint az anyagok és festékek elérhetősége miatt korlátozott. Így a törzsi szőnyegek elválaszthatatlanul kapcsolódnak alkotóik emberi mivoltához. Tervezésük a családi hagyományokból és a törzsi történelemből fejlődtek ki.

Kultúra a nomád szőnyegekben

A nomád szőnyegek egy olyan keleti kultúra meghitt és egyedi világába vezetnek be minket, amelyek a szövés, a csomózás és a mintákban él tovább. A látszólag egyszerű, ősi jelentéssel bíró szimbólumok generációról generációra öröklődnek. Azok a törzsek, akik ezeket az egyedi keleti szőnyegeket készítik, népük hiedelmeit és titkait helyezik bele. A berberek, törökök, az azeriek, kurdok csak néhány a számtalan törzs közül világszerte, akik merész, praktikus és jelentőségteljes szőnyegeket készítenek népük számára. A kézzel csomózott szőnyegektől a lapos szövésű Kilim szőnyegig, mind olyan egyediek, mint az országuk és a népük.

Nomád szőnyeg a 21. században

Mivel hatalmas a kereslet a nomád szőnyegekre, így a készítésük és készítőjük falvakba vagy városokba telepedett le. Csak a hagyományokat őrizték meg. Afganisztánban a szőnyeg készítés munkaotthonokban (karkhana) történik. A mai fejlett társadalom kevésbé viseli el a nomád törzseket, csak néhány országban és kis létszámban maradtak meg. A legtöbb ország lakóhelyet biztosított a nomád törzseknek. Ezzel is kontrolálva őket. Viszont sokkal több nomád szőnyeg és Kilim készül így. Tovább fejlesztették a szőnyeg szerkezetét és festékjeit. Ezáltal az eddig is tartós szőnyegek még jobbak lettek.  

Kiváltság, hogy lehetőségünk van birtokolni egy nomád szőnyeget vagy Kilimet, és a világ egy részét behozni otthonunkba.