Kérdése van? Hívjon minket! +3612465524

Blog

A Ziegler szőnyegek története

Ziegler szőnyeg
Szőnyeg 200x300
Szűrés törlése
2023.01.17 15:08
A Ziegler szőnyegek története

A Ziegler szőnyegek története - A páratlan szaktudás

Sok más törzsi szőnyeg nevével ellentétben a Ziegler szőnyegek nem egy városról vagy törzsről kapták a nevüket, hanem inkább az egyedi mintázatot, valamint a csomózási technikáját jelenti. A szőnyegeket gyakran nevezik Chobi szőnyegnek is (ami szó szerint fát jelent fárszi nyelven, és a szőnyegekhez használt természetes növényi festékre utal). Peshawar azonban nem az a város, ahol e gyönyörű gyapjú szőnyegek készítése először kezdődött.

Honnan származnak a Ziegler szőnyegek?

Az iráni, Arak tartományban élő művészek voltak az elsők, akik Ziegler szőnyegeket terveztek és készítettek, amelyeket ma már széles körben készítenek az egész perzsa régióban, és rengeteg nyugati országba exportálnak. Vajon ki ismertette meg a Nyugatot a Kelet ezen értékes textiliáival? Nos, az egész akkor kezdődött, amikor egy brit székhelyű német cég, a Ziegler and Co. megbízást adott a Ziegler szőnyegek készítésére. A vállalat iráni szőnyegkészítő mestereket toborzott, hogy olyan szőnyegeket készítsenek, amelyek finomabbak, mint a szokásos keleti szőnyegek, amelyek a perzsa kultúrát jellemezték. A cél az volt, hogy ezeket a kiváló minőségű, kézzel csomózott szőnyegeket a nyugati piacon értékesítsék. Így születtek meg a Ziegler szőnyegek, amelyeket először exportáltak a tengerentúlra, ami a világ minden táján, különösen az európai országokban, a perzsa szőnyegekhez hasonlóan egyre nagyobb népszerűséghez vezetett. Napjainkban ezek a csodálatos kézi szövésű szőnyegek a nemzetközi piac egyik legkeresettebb árucikkei, és jelentősen befolyásolják az olyan országokból származó szőnyegek exportját, mint Pakisztán és Afganisztán.

A fényűzést sugárzó szőnyegek

A hagyományos keleti szőnyegekhez hasonlóan a Ziegler szőnyegek is tiszta gyapjúból készülnek, amelyhez jellemzően pamut anyag párosul. A készítők azonban gyakran selymet is használnak, csak hogy még egy kicsit extravagánsabbá tegyék az amúgy is karizmatikus műalkotásokat. A finom minőségű Ziegler szőnyegek alkalmanként importált gyapjúból készülnek, hogy a szőnyegek sima felületet és elegáns megjelenést kapjanak. Ami a csomózási technikákat illeti, ezek a gyönyörű szőnyegek általában Gheordes csomókat használnak, és hihetetlenül magas a csomószámuk ("csomó per négyzetméter"). A Gheordes csomózás rendkívül erőssé teszi a szőnyegeket, és hozzájárul ahhoz a tulajdonságukhoz, hogy tovább tartanak, mint azt az ember gondolná.

Színek és minták, amelyek még pompásabbá teszik a Ziegler szőnyeget

A dél-ázsiai országok gyakorlott szőnyegkészítői köztudottan természetes festékeket használnak, hogy szőnyegeik színét a hagyományokkal, valamint gazdag kulturális örökségükkel ötvözött eredetiséggel ruházzák fel. A Ziegler szőnyegeket hasonló módon olyan gyapjúból készül, amelyet természetes anyagokból, például a környező régiókban található zöldségfélékből és növényekből készült színezékekkel festenek. Mindazonáltal, mint korábban említettük, a tipikus perzsa szőnyegekkel ellentétben, a legtöbb Ziegler szőnyeg jobban megfelelnek a nyugati ízlésnek. A színek általában a bézs árnyalatait tartalmazzák a háttérben megjelenő sötétebb színekkel, például kékkel, vörössel, barnával kombinálva. Ezek a színkombinációk még jobban kiegészítik a híres szőnyegek egyedi mintáit és motívumait. Ezenkívül a szőnyegek gyakran átesnek egy kőmosás néven ismert eljáráson is. Ennek során a frissen csomózott szőnyegeket több napig a napon szárítják, ami jellegzetes felületet és antik megjelenést kölcsönöz nekik. Ezzel elkerülve a későbbi színvérzést. A kereten belül egy Ziegler szőnyeg felülete tele van virágos motívumokkal, görbe és kör alakú mintákkal. Bizonyos értelemben egy Ziegler szőnyegnek sajátos kifinomultságú kisugárzása van. A nyugati piacra tervezték, és valószínűleg bármilyen környezetet szebbé lehetne tenni egy magával ragadó és teljesen egyedi Ziegler szőnyeggel. Ezen kívül, ami ezeket a szőnyegeket még népszerűbbé teszi, az a tény, hogy számos különböző méretben és formában megtalálhatóak. A 200x300 méretű nappali szőnyeg, amely a legforgalmasabb nappalikba is teríthetjük a strapabírósága miatt. De akár hálószoba szőnyegként is vehetjük mivel gyönyörű világos színei feldobják a hálószoba hangulatát. Folyósokra futószőnyeget is találunk aká 70x200 vagy 80x300 méretben is.  

Szerezzen be egy gyönyörűséges Ziegler szőnyeget, és tegye még különlegesebbé személyes terét!