Kérdése van? Hívjon minket! +3612465524

Blog

Afgán szőnyeg
Gyapjú szőnyegek
Hálószoba Szőnyegek
Keleti szőnyegek
kézi csomózású szőnyegek
Kézi szőnyeg
Kézzel csomózott szőnyegek
Kilim
Kilim szőnyeg
Nagyméretű szőnyeg
Nappali szőnyegek
Nomád szőnyeg
szőnyeg
Szőnyeg 200x300
Szőnyeg tisztítás
Szövött szőnyegek
Ziegler szőnyeg
Szűrés törlése

Az Aqchai gyapjú szőnyeg származása

A kézzel csomózott aqchai gyapjúszőnyegek az észak-afganisztáni Aqcha város környékén készülnek, egy nomádok és falusi türkmén emberek által lakott területen. A legelterjedtebb motívumok az elefántbolyhos és a bokharai motívum. Inkább a sötétebb szinvilág jellemző rá, mint a bordó vagy piros, fekete vonal vezetéssel. Elérhető különböző méretekben a futószőnyegek kategóriában futószőnyegek számára. Nappaliba akár 200x300 szőnyeg tökéletesen megfelelő, de akár hálószobai szőnyegként is egyedi atmoszférát teremt otthona számára. A szőnyeg gheordes technikával van csomózva. Ez azt jelenti, hogy dupla csomózású. A újonnan elkészült szőnyegnek is antikhatása van. Anyaga hagyományos afgán eredetű gyapjúból készült. Festékanyagait a természetben előforduló, különböző növényekből és virágokból nyerik. Mivel a ritkább csomókkal rendelkező szőnyegek osztályába tartozik, az ára is kedvezőbben alakul mint a többi perzsa szőnyegé. Ugyanakkor élettartama hasonló a többi keleti szőnyegéhez. Nagy forgalmú helyeken, például irodahelyiségekben is használható.  Az Aqchai gyapjú szőnyeg előállítása sokban megegyezik a többi afgán szőnyegével. A csomózást követi a nyírás, majd négyszeres kőmosás és a napon való szárítás. A színezőanyag tartósan megmarad, és a következő mosáskor sem veszíti el a színét. Ez egy 100%-ban kézzel csomózott szőnyeg, amely nagyon sok hozzáértést, kitartást és rengeteg időt követel meg. Padlófűtéssel ellátott lakásokban is elhelyezhető. Allergén anyagoktól mentes. A szőnyeg csomósűrűsége körülbelül 150.000 csomó/négyzetméter. Vastagsága hasonló a többi Afgán szőnyegéhez 8-10 mm.

Aqcha keleti szőnyegek tisztítása

Az Aqchai gyapjú szőnyeg porszívózással bármikor tisztítható. Porszívózás közben figyeljen arra, hogy csak a szál irányával megegyező irányban és a porszívó legalacsonyabb fokozatán porszívózzon. Ha padlófűtése van, akkor sűrűbben mozgassa meg a szőnyeget, hogy megakadályozza a molyok elszaporodását a padlón. Vagy szórhat alá levendulát, és szellőztessen minél gyakrabban. Enyhe szennyeződés esetén törölje át egy enyhén vizes ruhával, vagy használjon a kereskedelemben kapható szőnyegtisztító habot, amely a gyapjú tisztítására is alkalmas. Erősebb szennyeződések esetén azonban érdemes egy profi szőnyegtisztító céget megbízni.

Lakberendezés Nomád Szőnyegekkel

A Nomád szőnyegek trendje a lakberendezésben a 20. század közepe óta virágzik. Amióta a turisták szőnyeget kezdtek hazahozni az általuk meglátogatott keleti országokból. Egy Nomád szőnyeg képes értelmet és érzelmet kölcsönözni lakásunknak. Ezek az egyedi keleti szőnyegek a felfedezés és a művészet élményét hozhatják egy egyébként semleges térbe. Az általuk képviselt világkultúrák melegséget kölcsönözhetnek a helyiségeknek. A lakástulajdonosok és a lakberendezők egy hétköznapi teret is könnyen különlegessé tehetnek a Marokkóból, Iránból, Afganisztánból és Törökországból származó tökéletlen darabokkal. A kézzel szőtt vagy csomózott szőnyegek nemcsak sokoldalúak, hanem tartósak is. Általában gyapjúból és növényi festékből készülnek.

Nomád szőnyegek: Vigye a keleti világot otthonába

Egy keleti szőnyeg akkor tekinthető nomád szőnyegnek, ha azt egy nomád törzs készítette. A nomádok általában szezonálisan egyik helyről a másikra költöznek, hogy menedéket és élelmet találjanak. A nomádok néha azért költöznek, hogy zöldebb legelőket keressenek a háziállataiknak, máskor pedig azért, hogy szezonális munkát végezzenek. Életmódjuk, utazásaik és a bejárt tájak, amelyekkel találkoznak, nagy hatással vannak a szőnyeget készítőre. A szőnyegeket általában szükségeik fedezésére készítik. Alkotásaik anyagai, színei és dizájnjai álmaikat és vágyaikat tükrözik. A szőnyegek mennyiségét az idő, valamint az anyagok és festékek elérhetősége miatt korlátozott. Így a törzsi szőnyegek elválaszthatatlanul kapcsolódnak alkotóik emberi mivoltához. Tervezésük a családi hagyományokból és a törzsi történelemből fejlődtek ki.

Kultúra a nomád szőnyegekben

A nomád szőnyegek egy olyan keleti kultúra meghitt és egyedi világába vezetnek be minket, amelyek a szövés, a csomózás és a mintákban él tovább. A látszólag egyszerű, ősi jelentéssel bíró szimbólumok generációról generációra öröklődnek. Azok a törzsek, akik ezeket az egyedi keleti szőnyegeket készítik, népük hiedelmeit és titkait helyezik bele. A berberek, törökök, az azeriek, kurdok csak néhány a számtalan törzs közül világszerte, akik merész, praktikus és jelentőségteljes szőnyegeket készítenek népük számára. A kézzel csomózott szőnyegektől a lapos szövésű Kilim szőnyegig, mind olyan egyediek, mint az országuk és a népük.

Nomád szőnyeg a 21. században

Mivel hatalmas a kereslet a nomád szőnyegekre, így a készítésük és készítőjük falvakba vagy városokba telepedett le. Csak a hagyományokat őrizték meg. Afganisztánban a szőnyeg készítés munkaotthonokban (karkhana) történik. A mai fejlett társadalom kevésbé viseli el a nomád törzseket, csak néhány országban és kis létszámban maradtak meg. A legtöbb ország lakóhelyet biztosított a nomád törzseknek. Ezzel is kontrolálva őket. Viszont sokkal több nomád szőnyeg és Kilim készül így. Tovább fejlesztették a szőnyeg szerkezetét és festékjeit. Ezáltal az eddig is tartós szőnyegek még jobbak lettek.  

Kiváltság, hogy lehetőségünk van birtokolni egy nomád szőnyeget vagy Kilimet, és a világ egy részét behozni otthonunkba.

Mit érdemes tudni a nomád Kilimekről!

A kilim készítése során, a szövés technikát alkalmazzák. Nem tartalmaz csomókat, ezáltal vékonyabb a Kilim. A kilim elkészítése gyorsabb, mint egy kézi csomózású szőnyeg. Természetesen tartósságra megfelel egy keleti szőnyegéhez. Antik hatása miatt főleg a klasszikus lakberendezés szerelmesei szeretik. Több szőnyegkészítő ország is készít kilimet. A legismertebbek az Afgán, Iráni, Török és az arab országok. Azt, hogy melyik ország készített először kilimet nem tudni pontosan. Afganisztánban sokáig a nomádok szőttek kilimet. Az első funkciója a sátraik befedése és díszítésé volt. Később a városiak is vásároltak a nomádoktól. Idővel egyre nagyobb népszerűségnek örvendett. A legtöbb kilim 100%-ig természetes anyagokat tartalmaz és minden mozzanatát emberi kéz végzi. Az iparosodott és fejlettebb országok már gépet is használnak, így gyorsabban és többet tudnak elkészíteni. A fent említett országok közül, Afganisztán még mindig csak kézi szövéssel készít kilimet.

Kelim vagy Kilim jelentése

A Kilim pontos elnevezése ismeretlen. Sokan gondolják, hogy szövött szőnyeget jelent. Afganisztánban Gelam-nak hívják a kilim szőnyeget.  Hogy mely nyelvezetben vagy országban jelent meg először a kilim szó mindenki csak találgat. Természetesen minden szőnyegkészítő ország magáénak gondolja a kilim származását. Egy kutatás szerint a kilim elnevezés a vándor nomádoktól származik.

Bárhogy is hívjuk, bárhova is terítjük a Kilimet, ami biztos, hogy az antik hatásnak köszönhetően egy visszafogott eleganciát fog sugározni a szobának.

Szőnyeg vagy kilim - Mi a különbség és mit érdemes tudni róluk?

Az egyik leggyakrabban feltett szőnyegekkel kapcsolatos kérdés, amit feltesznek nekünk, a szőnyeg és a kilim közötti különbségekre vonatkozik. A legegyszerűbben fogalmazva, a kilim egy laposan szövőtt szőnyeg, míg a "szőnyeg" kifejezést általában a kézzel csomózott szőnyegekre vonatkozik.

Mi a szőnyeg?

A legalapvetőbb meghatározás szerint a egy csomózott kelme, amelyet a lakások egy meghatározott területének lefedésére használnak. De megkülönböztethető a padlószőnyeg kifejezéstől, amelyet rendszerint, de nem kivétel nélkül a faltól falig terjedő vagy a padlóhoz rögzített filc szőnyegekre használnak. A eredetük változatos, de a szőnyegszövés módszere nagyrészt a keleti kultúrákon átível. A szőnyegeket többnyire és általánosságban a szövőszékeknek nevezett kereteken készítik.

Mi az a kilim?

A lapos szövésű szőnyegeket, kilimnek nevezik. A kifejezés elsősorban olyan típusra utal, amelyet csomózás nélkül készítenek. Mivel ezek az antik hatású szőnyegek a világ minden táján megtalálhatók, a Kilim névnek minden régióban más a kiejtése és a helyesírása. Írhatják Kilimnek vagy Kelimnek is. A Kilimek elkészítése sokkal gyorsabb, mint a csomózott szőnyegeké.

Kézi csomózású szőnyeget vagy kilimet vásároljon?

Íme 3 szempont, amit figyelembe kell vennie, amikor megpróbálja eldönteni, hogy kézi csomózású szőnyeget vagy kilimet vásároljon:

A kilimek tartósak, de nem csomózottak, hanem szövöttek. Mint ilyenek, általában nem ajánlottak étkező asztal alá való szőnyegként.  Ennek oka, hogy a székek mozgása miatt a szövés felszakadozhat. A kilimeket olyan helyiségekben érdemes teríteni, ahol nem csúszkálnak rajta állandóan a bútorok. A Kézzel csomózott szőnyegek lágyabb textúrával és vastagabb csomószálakkal rendelkeznek, mint a szövött szőnyegek így ideális választás hálószoba szőnyegként is. A kézzel csomózott szőnyegek nagyon strapabíróak, és nagyjából bárhol használhatók. Mivel ezek a szőnyegek nagyobb használatnak tudnak ellenállni ezért a nappaliba vagy előszobába egyaránt teríthetőek.

Vissza a főoldalra!

MI AZ AZ AFGÁN SZŐNYEG?

A perzsa szőnyeggel ellentétben az afgán szőnyegek nem Afganisztán városaiból veszik át névadójukat. Az afgán szőnyeg ugyanolyan hagyományt és minőséget őriznek, mint bármelyik keleti szőnyeg a piacon. Mintáik széles skálán mozognak, és minden vásárlónak az abszolút legmagasabb értéket kínálnak igen hosszú élettartamra. Igen megbízható és könnyen tisztítható szőnyegek.

Az afgán szőnyegek története

Az afgán szőnyegek olyan kézzel csomózott szőnyegek, amelyeket hagyományosan Afganisztánban készítenek. Sokukat azonban Pakisztánban élő afgán menekültek is csomóznak. Az afgán szőnyegek 2008-ban, 2013-ban és 2014-ben megnyerték a németországi Hamburgban évente megrendezett nemzetközi díjat. Az afgán szőnyegeket többnyire Észak- és Nyugat-Afganisztánban készítenek különböző törzsi csoportok, de főként türkmének. A Afgán szőnyegek közül az egyik legősibb és legjellegzetesebb az elefánttalp mintával rendelkező. A szőnyegek Afganisztán szerte kaphatók, a legtöbb szőnyeg Mazar-e Sharifban található.

Anyagok és textúra

Az afgán szőnyegeket általában két típusra lehet osztani, a türkmén szőnyegekre és a Kilim szőnyegekre. A Kilimek színei, mintázatuk és szövésük hasonlítanak a közép-ázsiai törzsi szőttesekre. Az afgán szőnyegek minősége a durva szövéstől a közepes szövésig terjedhet. Ide tartoznak az Aqchai gyapjú szőnyegek, a lapos, nem csomózott Chobi Kilimek, valamint a gyapjúból készült Ziegler szőnyegek, és a finom gyapjúból készült exkluzív Belzsik szőnyegek. A legtöbb szőnyeg elkészítése hat-tizenkét hónapig tart. Mivel ember készítette, így ha bármilyen balesett éri könnyen javítható vagy tisztítható Ez teszi az afgán szőnyegeket szinte minden szempontból egyedivé.

Szövési technikák

Ezek a masszív és tartós szőnyegek a generációkon átívelő, házi (kargai) kézműves mesterség örökségét tükrözik. Általában szövőszékeken készítik őket. A nomádok főként a sátraik díszítésére készítették, amelyekben a mai napig élnek. Gheordes csomókból állnak, azaz dupla csomózásúak. Növényi festékkel és kézzel fonott afgán gyapjúból készülnek. A legtöbb afgán szőnyegszövő nagyjából olyan szőnyegeket készít, mint amilyeneket évtizedek óta szőnek. Viszont nincs egyforma mintájú szőnyeg, inkább csak hasonlót találhatunk. Az Afgánok, kultúrájuk egyik legfontosabb részének tekintik a szőnyeg készítést.

Minták és motívumok

Az afgán szőnyegek ma a világon készült legkiválóbb szőnyegek közé tartoznak. Mindegyik egyedileg megtervezett színpalettával rendelkező művészeti alkotás. Nem lehet méretre rendelni őket, így biztosítva az egyedi szőnyegek megalkotását. Sokan egzotikusnak tartják őket a minták sokfélesége és az anyagok változatos használata miatt. A kaukázusi afgán szőnyeg különbözik a klasszikus perzsa stílustól. A világos színvilágot ötvözik a sötétebbel. Afganisztán Szovjetunió által megszállása miatt jött létre az afgán háborús szőnyegek. Általában a háború ikonikus képeit tartalmazzák a helikopterek, válogatott fegyverek és tankok tervezésén keresztül a hagyományosabb szőnyegstílus hátterében. Lenyűgöző és valósághű bepillantást nyújtanak egy háború által ostromlott művészi kultúra életébe. A Khalmohamadi szőnyegek a mélybordó színvilágot képviseli. Az szőnyeget a szín megalkotójáról nevezték el Khal Mohamadról. Az egyik legősibb motívum az elefánttalp mintájú gyapjú szőnyeg. Igen közkedvelt folytonos mintavilága miatt bárhova teríthető.

Kapható méretek

Az afgán szőnyegek eleinte csak kisebb méretekben volt kapható, mivel a nomád törzsek maguknak készítették a sátraik melegítéséhez. Manapság már szinte bármilyen méretben kapható. Nappali szőnyegként akár 200x300 méretben, folyosókon futószőnyegként 80x200 méretben. Nagyméretű szőnyegek 300x400 méretnél kezdődnek egészen 500x600 méretben.

 

Ha a hagyományos eleganciát keresi, nézze meg az afgán szőnyegek színeit és mintáit. Szinte minden dekorációhoz illeszkednek, legyen az klasszikus vagy modern. Melegséggel árasztja el a lakásunkat.

Útmutató a kézi csomózású szőnyegek tisztításához

 

A megvásárolt szőnyeg hosszú élettartamú lesz, ha követi ezeket a tippeket:

  1. A szőnyeg lerakásakor ügyeljen arra, hogy ne érje közvetlen erőteljes napfény, és ne kerüljön kapcsolatba vizes felületekkel!
  2. Ne járjon utcai cipőben a szőnyegen.
  3. Ne engedje, hogy háziállatai takaró nélkül üljenek a szőnyegen!
  4. A porszívózást csak óvatosan szabad végezni: Ügyeljen arra, hogy a szőnyeg ne legyen összevissza porszívózva, és a porszívó ne szívja fel a rojtokat.
  5. Nem ajánlott a szőnyeget vizes ronggyal tisztítani, mivel ez csak elkeni a port.
  6. A legjobb, ha a tárolás céljából a megtisztított szőnyeget lazán feltekeri.
  7. A rovarok, molyok stb. sikeresen leküzdhetők a kereskedelemben kapható márkás termékekkel (Molytox, molyriasztó spray, levendulaolaj stb.). A nagyobb tisztitáshoz érdemes professzionális szőnyegtisztitó céget felkeresni.
  8. A professzionális kézi tisztítást csak szakértő végezheti. Néhány keleti szőnyeg, például a selyemszőnyegek esetében egyáltalán nem javasoljuk az otthoni tisztítás elvégzését. A legtöbb keleti szőnyeg 100% gyapjúból készül, színtartó és mosáson átesett.
  9. Robotporszívó kényelmes eszköz, viszont a kézi szőnyegeknek nem tesz jót.

Gyapjú szőnyegek tisztítása

Az alábbi módszer csak az üdítőitalokra, édességekre, tejtermékekre, levesekre, szirupokra, ragasztókra és vízalapú színezékekre vonatkozik. Soha ne használjon forró vizet vagy lúgos tisztítószereket a tisztításhoz. A zsíros és olajos szennyeződések otthoni tisztítása nem ajánlott. A nedves szennyeződéseket papírtörlővel vagy nedvszívó ruhával felitathatja. Ne dörzsölje a foltot, mivel ez csak megnöveli a folt méretét és megrongálja a textíliát. Miután felszívta a foltot okozó nedvességet, nyomja ki a foltot egy hideg vízzel megnedvesített pamutkendővel, és tapogassa le, ügyelve arra, hogy a szőnyeg ne ázzon át. Ismételje ezt a folyamatot, amíg a folt el nem tűnik. Közben szükség esetén cserélje ki a pamutkendőt, hogy a szennyeződés ne kerüljön vissza a szőnyegre. Mindig a folt széle felől haladjon a folt közepe felé. A folt eltávolítása után a szőnyeget célszerű mielőbb megszárítani, hogy elkerülje a fodrozódást. A gyors száradáshoz használjon hűtőventilátort vagy hidegre állított hajszárítót. A szőnyeg felületét a szárítási folyamat során többször is kefélje át. Az utolsó kefélést mindig a szálak irányával megegyező irányban kell végezni.

A Ziegler szőnyegek története - A páratlan szaktudás

Sok más törzsi szőnyeg nevével ellentétben a Ziegler szőnyegek nem egy városról vagy törzsről kapták a nevüket, hanem inkább az egyedi mintázatot, valamint a csomózási technikáját jelenti. A szőnyegeket gyakran nevezik Chobi szőnyegnek is (ami szó szerint fát jelent fárszi nyelven, és a szőnyegekhez használt természetes növényi festékre utal). Peshawar azonban nem az a város, ahol e gyönyörű gyapjú szőnyegek készítése először kezdődött.

Honnan származnak a Ziegler szőnyegek?

Az iráni, Arak tartományban élő művészek voltak az elsők, akik Ziegler szőnyegeket terveztek és készítettek, amelyeket ma már széles körben készítenek az egész perzsa régióban, és rengeteg nyugati országba exportálnak. Vajon ki ismertette meg a Nyugatot a Kelet ezen értékes textiliáival? Nos, az egész akkor kezdődött, amikor egy brit székhelyű német cég, a Ziegler and Co. megbízást adott a Ziegler szőnyegek készítésére. A vállalat iráni szőnyegkészítő mestereket toborzott, hogy olyan szőnyegeket készítsenek, amelyek finomabbak, mint a szokásos keleti szőnyegek, amelyek a perzsa kultúrát jellemezték. A cél az volt, hogy ezeket a kiváló minőségű, kézzel csomózott szőnyegeket a nyugati piacon értékesítsék. Így születtek meg a Ziegler szőnyegek, amelyeket először exportáltak a tengerentúlra, ami a világ minden táján, különösen az európai országokban, a perzsa szőnyegekhez hasonlóan egyre nagyobb népszerűséghez vezetett. Napjainkban ezek a csodálatos kézi szövésű szőnyegek a nemzetközi piac egyik legkeresettebb árucikkei, és jelentősen befolyásolják az olyan országokból származó szőnyegek exportját, mint Pakisztán és Afganisztán.

A fényűzést sugárzó szőnyegek

A hagyományos keleti szőnyegekhez hasonlóan a Ziegler szőnyegek is tiszta gyapjúból készülnek, amelyhez jellemzően pamut anyag párosul. A készítők azonban gyakran selymet is használnak, csak hogy még egy kicsit extravagánsabbá tegyék az amúgy is karizmatikus műalkotásokat. A finom minőségű Ziegler szőnyegek alkalmanként importált gyapjúból készülnek, hogy a szőnyegek sima felületet és elegáns megjelenést kapjanak. Ami a csomózási technikákat illeti, ezek a gyönyörű szőnyegek általában Gheordes csomókat használnak, és hihetetlenül magas a csomószámuk ("csomó per négyzetméter"). A Gheordes csomózás rendkívül erőssé teszi a szőnyegeket, és hozzájárul ahhoz a tulajdonságukhoz, hogy tovább tartanak, mint azt az ember gondolná.

Színek és minták, amelyek még pompásabbá teszik a Ziegler szőnyeget

A dél-ázsiai országok gyakorlott szőnyegkészítői köztudottan természetes festékeket használnak, hogy szőnyegeik színét a hagyományokkal, valamint gazdag kulturális örökségükkel ötvözött eredetiséggel ruházzák fel. A Ziegler szőnyegeket hasonló módon olyan gyapjúból készül, amelyet természetes anyagokból, például a környező régiókban található zöldségfélékből és növényekből készült színezékekkel festenek. Mindazonáltal, mint korábban említettük, a tipikus perzsa szőnyegekkel ellentétben, a legtöbb Ziegler szőnyeg jobban megfelelnek a nyugati ízlésnek. A színek általában a bézs árnyalatait tartalmazzák a háttérben megjelenő sötétebb színekkel, például kékkel, vörössel, barnával kombinálva. Ezek a színkombinációk még jobban kiegészítik a híres szőnyegek egyedi mintáit és motívumait. Ezenkívül a szőnyegek gyakran átesnek egy kőmosás néven ismert eljáráson is. Ennek során a frissen csomózott szőnyegeket több napig a napon szárítják, ami jellegzetes felületet és antik megjelenést kölcsönöz nekik. Ezzel elkerülve a későbbi színvérzést. A kereten belül egy Ziegler szőnyeg felülete tele van virágos motívumokkal, görbe és kör alakú mintákkal. Bizonyos értelemben egy Ziegler szőnyegnek sajátos kifinomultságú kisugárzása van. A nyugati piacra tervezték, és valószínűleg bármilyen környezetet szebbé lehetne tenni egy magával ragadó és teljesen egyedi Ziegler szőnyeggel. Ezen kívül, ami ezeket a szőnyegeket még népszerűbbé teszi, az a tény, hogy számos különböző méretben és formában megtalálhatóak. A 200x300 méretű nappali szőnyeg, amely a legforgalmasabb nappalikba is teríthetjük a strapabírósága miatt. De akár hálószoba szőnyegként is vehetjük mivel gyönyörű világos színei feldobják a hálószoba hangulatát. Folyósokra futószőnyeget is találunk aká 70x200 vagy 80x300 méretben is.  

Szerezzen be egy gyönyörűséges Ziegler szőnyeget, és tegye még különlegesebbé személyes terét!

Chobi Kilim szőnyegek eredete

A Chobi egy széles körben használt elnevezés, amelyet az Afganisztánból származó kézzel szövött kilimekre használnak. A szövőmesterek elvándorlása hatással volt a gyapjúból készült szőttesekre, amelyek korábban szinte kizárólag türkmén mintákon alapultak. Vörös színárnyalatú, kizárólag gyapjúból készült kilimek elnevezése Maimana kilim volt. Manapság egyre kevesebbek gyártanak Maimana kilimet. A világos színvilágú minták előállítására irányuló lakberendezési koncepciók iránti kereslet, különösen a Ziegler szőnyegek iránti kereslet jó kereskedelmi sikernek bizonyult, és egy jól elkészített, robusztus termék jött létre. 2000-es évek óta jelentős mértékben visszaesett az export Afganisztánból, és így pakisztáni kereskedőkön keresztül bonyolították le, mivel Pakisztánból könnyű volt az export. A Chobi szó a különböző írásmódokkal és fordításokkal fát jelent. A Chobi Kilimet a divat ízlésére adott válasz volt, amely a hagyományos szőnyegek merészségét kívánta átalakítani annak érdekében, hogy a modern divatipar által keresett természetes, világos színű, visszafogott és antik megjelenést adjon. A Chobi Kilim szőnyegeket tovább fejlesztették, és szövőközpontokat hoztak létre Afganisztán, Maymana tartományában. A "kilim" szó eredete nem pontosan tisztázott, és egy lapos szövésű textilre utal.

Chobi kilim előnye

A Chobi kilim számtalan előnye közül az egyik az, hogy a szerkezetéből adódóan mindkét oldala egyformán használható. A kilimek vékony szövésűek, könnyű és strapabíró jellegük miatt pedig hihetetlenül sokoldalúan felhasználhatóak. Akár faliszőnyegként falra akasztva vagy padlóra terítve, de akár bútorok kárpitozására, párnák készítésére is alkalmasak. Kézzel szőtt Chobi kilim élénk és vonzó színekben pompáznak, amelyek biztosan feldobják a teret. Tisztításuk nem igényel nagy szakértelmet. Mivel körülbelül 1 négyzetméterében 1,5 kg gyapjú, van könnyen mozdítható. Ez előnyős takarítás vagy költözés szempontjából.

Úgy, mint a keleti szőnyeg, a Chobi kilim is rengeteg méretben kapható. Nappali szőnyegként használva feldobja a szoba hangulatát és mivel világos színvilágú, kiemeli a bútorokat. Szinte bármelyik helyiségbe teríthetjük akár a gardróbba is. Böngészve az online szőnyegáruházakat rengeteg Chobi kilimet találunk különböző méretekben. Folyosókra úgynevezett futószőnyeget keressünk.